CE SUNT ÎNCĂLZITOARELE ȘI CUM AU APĂRUT?


O POVESTE JAPONEZĂ: "KAIRO"

Primul încălzitor de mâini a fost creat de inventatorul japonez Niichi Matoba, fiind destinat încălzirii mâinilor în timpul iernilor geroase japoneze.

Cunoscute în mod popular sub numele de kairo, în japoneză, însemnând literal „foc în interiorul buzunarului”, aceste dispozitive care nu emit nici flăcări, nici fum, totuși, încălzesc mâinile multor japonezi și nu numai, atunci când mercurul scade mult în termometre.


Căldura pe bază de cărbune

În 1904, compania Mycoal a lansat primul kairo (încălzitor de mâini) comercial, folosind o formă de cărbune făcut din tulpini de cânepă ca dispozitiv de încălzire.

Cărbunele, odată aprins, urma a fi plasat într-o cutie de tablă portabilă pe care oamenii să o pună în interiorul chimonoului, permițându-le să simtă căldura moderată ore în șir. S-au folosit tulpini de cânepă pentru a face cărbune, care, odată aprins, se încălzește mai repede decât alte tipuri de cărbune.


De la cânepă la chimie

Odată cu creșterea economică rapidă a Japoniei de la începutul anilor 1970, cânepa naturală - care fusese cultivată în principal pentru a extrage fibre - a devenit mai puțin populară și a fost înlocuită de materiale sintetice. Apoi a urmat „revoluția de fier”.

Majoritatea kairo-urilor vândute în prezent în Japonia, inclusiv toate produsele kairo Mycoal, folosesc pudră de fier. Destul de interesant, ca și în cazul multor invenții, a apărut printr-un experiment care a mers prost.

 

De la dulciuri la căldură

La mijlocul anilor 1970, compania Lotte, cu sediul în Tokyo, a cărei activitate principală era producerea de gumă de mestecat, ciocolată și alte dulciuri, lucra cu un antreprenor extern pentru a dezvolta un absorbant de oxigen mai puternic, folosind pudră de fier, pe care să-l pună în pliculețe mici, în pungile cu dulciuri pentru a le împiedica să se altereze. Din întâmplare, apa s-a amestecat cu fierul - și, iată, s-a încălzit. Deci, ce s-a întâmplat mai exact?

 

Chimie și căldură

De la ideea de a dezvolta un absorbant de oxigen mai puternic, folosind pudră de fier, pentru conservarea dulciurilor, deci întâmplător, s-a ajuns la o reacție chimică ce se însoțește de degajare de căldură. Deci, ce s-a întâmplat mai exact?

Ei bine, pentru cei științifici, iată reacția care a avut loc: Fe+3/4O2+3/2H2O Fe(OH)3+96Kcal/mol

Se pare că între ceea ce pentru oamenii de știință ai lui Lotte a fost considerat un eșec în acea zi în urmă cu mai bine de 30 de ani - și ceea ce se întâmplă încă în buzunarele a milioane de oameni și în interiorul jachetelor și șosetelor lor în fiecare zi rece de iarnă există o "legătură chimică" - ruginirea fierului (Fe), care are loc atunci când este amestecat cu oxigen (O2) în aer și apă (H2O).

 

De la război la golf

În 1904, compania Mycoal a lansat primul kairo (încălzitor de mâini) comercial, folosind o formă de cărbune făcut din tulpini de cânepă ca dispozitiv de încălzire.

Cutiile calde erau folosite cel mai adesea de bătrâni și bolnavi, dar i-au ajutat și pe soldați să reziste frigului în timpul campaniilor militare ale Japoniei în China din anii 1930 și ’40 și apoi din nou în al Doilea Război Mondial pe câmpurile de luptă din regiunile subarctice ale Rusiei și Chinei.

După război, afacerea companiei s-a mutat în mare parte de la soldați la sportivi, deoarece a început să livreze cărbune de cânepă în Europa și Statele Unite, unde jucătorii de golf foloseau cutiile pentru a-și încălzi mingile de golf pentru a le face să zboare mai departe.


De la fibre de cânepă la oxidarea fierului

Odată cu creșterea economică rapidă a Japoniei, la începutul anilor 1970, cânepa naturală - care fusese cultivată în principal pentru a extrage fibre - a devenit mai puțin populară și a fost înlocuită de materiale sintetice. Apoi a urmat „revoluția fierului"!

 

"Kairo" - un încălzitor din ce în ce mai bun

Pe parcurs, totuși, producătorii au introdus diverse alte lucruri în dispozitive și, de asemenea, au studiat cu atenție combinația de substanțe din ele pentru a le face să se încălzească mai repede și să dureze mai mult.

Deci, pe lângă pulberea de fier, mulți au acum amestecată sare, care servește drept catalizator și accelerează procesul de încălzire. Multe, de asemenea, includ acum ceea ce se numește „cărbune activat” - un cărbune procesat extrem de poros care poate absorbi oxigenul, în timp ce un alt adaos comun constă în bucăți de vermiculită expandată, substanțe care sunt excelente în reținerea apei. 

Aceste materiale sunt amestecate în prealabil pentru a permite fierului să ruginească treptat și constant.

 

"Kairo" - un dispozitiv de înaltă tehnologie care ne încălzește viața!

Pe parcurs, totuși, producătorii au introdus diverse alte lucruri în dispozitive și, de asemenea, au studiat cu atenție combinația de substanțe din ele pentru a le face să se încălzească mai repede și să dureze mai mult.

În cele din urmă, în dispozitivele termice de înaltă tehnologie de astăzi, toate aceste ingrediente sunt învelite în material nețesut cu nenumărate găuri invizibile care permit începerea procesului de oxidare a fierului în momentul în care ambalajul exterior din plastic este deschis și aerul pătrunde în interior. 


Așadar sunt foarte simplu de utilizat și ne încălzesc mâinile, picioarele sau corpul atunci când avem nevoie!